Побутові обігрівачі: типи, особливості та поради щодо вибору

21.09.2021

Влітку всі ми мріємо сховатися від спеки у прохолодній квартирі. Восени, змерзлі, біжимо додому, щоб зігрітися. Однак рідні стіни нас зустрічають холодом, тому що ще не почався опалювальний сезон ... Що робити? Скористатися обігрівачем!

Перед тим як відправитися в магазин за обігрівачем, визначитеся, для чого саме вам потрібен цей прилад. Якщо вам необхідно купити обігрівач, здатний швидко прогріти приміщення, слід звернути увагу на тепловентилятори або масляні радіатори, в які вбудований вентилятор. Якщо ритм життя змушує вас на деякий час залишати електроприлади включеними, можете придбати будь-який обігрівач з термостатом - такий прилад сам включається і вимикається при необхідності. Конвекторний обігрівач допоможе зігріти невелике приміщення. Кварцовий інфрачервоний випромінювач здатний нагріти певний предмет.

Масляні обігрівачі

Вони вже йдуть в минуле. Але треба віддати їм належне - це самі бюджетні електроприлади свого призначення, і це робить їх в деяких випадках затребуваним. Конструктивно прилад складається з електричної «батареї», всередині якої знаходиться не вода, а мінеральне масло. Масло нагрівають трубчасті електронагрівачі (ТЕНи), занурені в нього. Тому такий обігрівач ставлять тільки вертикально. Якщо ж прилад був привезений з магазину в «лежачому» положенні, його краще не включати відразу - обігрівач необхідно поставити вертикально і почекати хвилин 30.

Більшість обігрівачів даного типу обладнані регулятором температури, лампочкою-індикатором і перемикачем режимів роботи. Кожна з позицій останнього відповідає за свою ступінь потужності і комбінацію включення нагрівальних елементів, що дозволяє економити електроенергію.

Масляний обігрівач не сильно «сушить» повітря, проте багато виробників все ж передбачають в своїх моделях резервуари для води. Вона, випаровуючись, зволожує повітря. Сушарка для білизни також буває корисним доповненням.

Мінус таких обігрівачів - в їх громіздкість, хоча для легкого пересування вони забезпечені коліщатками і ручками. Безсумнівна перевага масляного обігрівача - пожежна безпека, хоча поруч з легкоплавкими поверхнями предметів залишати його, все ж, небажано. Додаткові плюси цього типу обігрівача - в безшумності, а також в ефективному і відносно швидкому нагріванні повітря.

Конвекторні обігрівачі

Прилад даного типу складається з вигнутого прута і металевого корпусу, в який він поміщений. Цьому типу обігрівача поширювати тепло допомагає природна конвекція, яка піднімає гаряче повітря до стелі, витісняючи звідти холодне повітря вниз. Потім він, нагріваючись, рухається назад. Так виникає «кругообіг» повітря, що дозволяє рівномірніше прогрівати приміщення. Тому ефективність роботи конвектора залежить від того, наскільки низько він встановлений.

Завдяки дизайнерам, конвекторні обігрівачі тепер можна побачити не тільки стоячи на підлозі, але і закріпленими на стіні. Їх можна розташовувати і під вікном, яке, як вважають теплотехніки, взимку - практично, «дірка» в стіні.

Моделі з термостатом дозволяють забути про холод на тривалий час - автомат буде підтримувати задану температуру повітря в будинку.

Тепловентилятори

Тепловентилятор - недорогий і компактний обігрівач. Він поширює тепло від розпеченої вольфрамової спіралі, розсіюючи нагрітий нею повітря вбудованим вентилятором. Але в житлових приміщеннях тепловентилятором користуватися не рекомендується, особливо для тривалого користування, так як через прямий контакт повітря з розжареною спіраллю спалюється багато кисню. Плюси тепловентілятора - в швидкому нагріванні приміщення і виключенні в разі падіння. Тепловентилятори дуже зручні, коли необхідно просушити окрему зону кімнати. Тепловентилятор може бути настільним, але слід мати на увазі, що він видає характерне дзижчання.

Інфрачервоні обігрівачі

«Серцем» такого обігрівача є інфрачервона лампа у вигляді трубки. На відміну від обігрівачів інших типів, інфрачервоний кварцовий випромінювач обігріває не повітря, а предмет або певну поверхню, на яку спрямований промінь лампи. Такий обігрівач незамінний в ситуаціях, коли, наприклад, потрібно обігрівати тільки робоче місце людини в просторому приміщенні. При цьому не доводиться заодно обігрівати і все приміщення, витрачаючи велику кількість електроенергії.

Як підібрати потужність приладу?

З типом обігрівача завжди допоможе вам розібратися продавець. Тут потрібно врахувати тип квартири (кутова або звичайна), кількість вікон і жителів в квартирі, висоту стель, наявність комп'ютера і навіть тип і характер освітлення. Хоча приблизну потужність приладу для окремо взятого приміщення можна розрахувати, просто виходячи з його розмірів.

Якщо необхідна площа обігріву становить 5-8 кв.м. , то потужність обігрівача повинна бути не менше 500 Вт. Далі, відповідно:

  • 8-10 м2 – 750 Вт;
  • 10–15 м2 – 1000 Вт;
  • 12–18 м2 – 1250 Вт;
  • 15–20 м2 – 1500 Вт;
  • 18–22 м2 – 1750 Вт;
  • 20–25 м2 – 2000 Вт;
  • 25–30 м2 – 2500 Вт.
Рекомендовані товари
Акції
Відгуки Детальніше...
Це просто чудовий і незамінний інструмент для моїх напоїв. Його потужність та ефективність вражають мене кожного разу, коли я використовую його. Завдяки його високоякісній конструкції, він працює наді
Олександр
20.06.2037
Як задоволений покупець, я бажаю поділитися своїми враженнями про планшетний ПК Lenovo Tab M9 TB-310FU 4/164GB 4G Arctic Grey + Case&Film (ZAC50036UA). Цей продукт перевершив усі мої очікування! По
Владислав
20.06.2030
Ноутбук Acer Aspire 3 A315-24P-R2VU (NX.KDEEU.019) Silver - просто вражає мене своїми можливостями і елегантним дизайном. Я дуже задоволений своїм вибором. Один з найбільших переваг цього ноутбука
Юрій
28.07.2023
Я зовсім недавно придбав цю плитку і дуже задоволений своїм вибором. Плита прекрасно працює і надійна в експлуатації. Вона швидко нагрівається і легко регулюється. Також ціную високу якість матеріалів
Дмитро
25.07.2023
Я був задоволений покупкою ваг Vivax KS-502B. Ваги зручні в користуванні і мають достатньо великий дисплей, що дозволяє легко читати показники. Вони також працюють достатньо точно і надійно. Не маю по
Тарас
23.07.2023
Я просто в захваті від Ультразвукової зубної щітки Medica+ Probrush 9.0 (Ultasonic) White (MD-102974)! Вона не тільки перевершила всі мої очікування, але й надала мені незабутні враження від щоденного
Іванна
25.07.2023
showmore-icon
icon_email icon_teleg icon_viber icon_callback