5 основних критеріїв у виборі навушників

02.10.2021

Сучасне різноманіття моделей і видів навушників здатне спантеличити непідготовленого покупця. Складно уявити інший пристрій, представлений на ринку в такому широкому асортименті. Що робити, якщо ваш рід діяльності не пов'язаний на пряму з музикою? Ви її просто любите. А фізика в школі була давно, і до чого тут всі ці Ом і Гц? А безліч брендів і розкид цін!

Щоб полегшити вам завдання і заощадити час, ми пропонуємо цю статтю. Нехай вона допоможе вам зорієнтуватися і вибрати те, що припаде до душі саме вам!

Способи підключення

Одним з очевидних відмінностей між моделями навушників є спосіб підключення до звуковідтворюючі пристрої.

Провідні - мають кабель, що з'єднується за допомогою штекера зі смартфоном, плеєром, комп'ютером - в принципі, з чим завгодно, де є необхідний роз'єм, і якщо інші характеристики дозволяють. Найпоширеніші види штекера:

  • MiniJack 3,5 мм (для Android-смартфонів);
  • Apple lightning (iPhone);
  • USB.

У продажу також зустрічаються перехідники-адаптери, що дозволяють використовувати "нерідні" з'єднання, але в цілому їх якість невисока, і звук може істотно постраждати (якщо взагалі буде). Дротове з'єднання просте і надійне, якість звуку в таких навушниках найчастіше краще, а ціна демократичніше.

Бездротові дають відчути себе вільніше, дозволяючи віддалятися від пристрою і не плутатися в проводах. Для смартфонів це зазвичай - Bluetooth-з'єднання, а для використання вдома (комп'ютер, телевізор, домашній кінотеатр) - з інфрачервоним портом або радіоканалом. Радіус дії інфрачервоного каналу менше (до 20м), на шляху не повинно бути непрозорих перешкод, але він не боїться електромагнітних завад. А навушники з радіоканалом і крізь стіни "чують", і до 100м від джерела відходити дозволяють.

Окремо варто сказати про "True wireless" . Тут ще й між навушниками немає ніяких проводів. З одного боку - дуже зручно, з іншого - можна легко загубити. Важливий момент при виборі бездротових навушників - це час роботи акумулятора.

Звичайні можуть працювати до 10 г., А "True wireless" - від 3 до 10 год. Останні зазвичай мають в комплекті кейс для зберігання і зарядки. Він спочатку буде сам заряджатися, а потім зарядить навушники. Крім того, бездротові пристрої іноді поступаються в якості звуку, своїм провідним побратимам, хоча і серед них можна знайти гідні варіанти.

За конструкцією можна виділити

Вставні - мініатюрні пристрої, що вставляються в вушну раковину, але не прилегають щільно. Звуки навколишнього світу при цьому не зникають, а звук в самих навушниках може змінюватися при русі. Якщо дивитися з точки зору безпеки - непоганий варіант, тому що навантаження на слух невелике, і менше ймовірність не почути проїжджаючий автомобіль. Якість звуку рідко буває високою, але для не самих затятих меломанів можна підібрати прийнятні моделі. До того ж ціна їх зазвичай більш доступна.

Внутрішньоканальні (вакуумні) - це ще один вид компактних навушників, але вони вставляються не в вушну раковину, а в зовнішній слуховий прохід (вушний канал, "прямо в вухо"). Повітря і сторонні звуки вони практично не пропускають, за рахунок чого якість звуку в порівнянні з вставними набагато краще. Набагато простіше відмовитися від суєти зовнішнього світу з таким пристроєм, але вони підійдуть не всім. Будова вуха і самого вушного каналу у всіх різна, деякі люди можуть відчувати дискомфорт при носінні таких навушників. До того ж через герметичне прилягання вони створюють високий тиск на барабанну перетинку, прослуховування на високому рівні гучності може її пошкодити. Ще одну небезпеку становить ізоляція від звуків навколишнього світу.

За призначенням умовно можна виділити:
  • Геймерські - як правило, містять мікрофон, мають яскравий дизайн, додаткові опції (відтворюють віртуальний об'ємний звук при підключенні до ігрового комп'ютера або ноутбука, доповнені підсвічуванням, синхронізуються з іншими ігровими пристроями).
  • Спортивні - можуть мати спеціальні кріплення ( зазвичай за вухами) для кращої посадки, щоб ви не втратили їх під час різких рухів. Найчастіше мають пиловологозахисні властивості.

Мікрофоном зараз забезпечені практично всі (більшість) навушників. І все ж якщо говорити про призначення, гарнітуру теж можна виділити в окрему категорію. Дивлячись, як і де вона буде використовуватися. Це може бути вбудований мікрофон в самих навушниках, або мікрофон на дроті. Може бути гарнітура з одним навушником, щоб були однаково доступні і звуки зовні, і інформація з навушника (диспетчера, водії).

Акустичні характеристики

Діапазон частот. Як правило вказується діапазон 20-2000 Гц. Це та частота, яку наш слух взагалі може сприйняти. Деякі виробники вказують межі вище цього показника. Мабуть, так нам хочуть сказати, що музика буде звучати ще краще.

Чутливість. Чим цей параметр вище, тим більше буде максимальна гучність навушників. Досить хороший показник - 95-100 дБ.

Імпеданс. Це опір, вимірюється в Ом. Тут має значення, з якого пристрою ви будете слухати музику. Якщо мова йде про серйозне аудіо обладнання, то 32 Ом - найнижчий поріг, який вам варто шукати. Якщо ж це смартфон або плеєр, сміливо можете вибирати показники нижче цієї межі.

Рівень гармонійних спотворень (THD). При відтворенні звуку на високій гучності, виникають дефекти. Це може бути посилення різкості звучання або хрипи. Якщо вам потрібен якісний звук, шукайте показник менше 1%.

Виробник і ціна

Оригінальні навушники від відомого виробника (Apple, Samsung, Philips) в залежності від характеристик і призначення будуть коштувати від 500 до 10000 грн., а професійні ще дорожче.

Більш доступні варіанти для масового споживача - копії, коли і назва і упаковка схожі, але фактично - це підробка, швидше за все виробництва Китаю. Деякі можуть бути навіть непогані, залежить від ваших претензій. Якщо ж ви шукайте якість, придбайте навушники в магазині GoodSmart, перевіряйте наявність гарантійного талона . Уважно огляньте пристрій і упаковку.

Накладні моделі багато хто вважає золотою серединою, оптимальними за ціною, якістю та зручністю. Це такий універсальний, "середній" варіант. Як випливає з назви, вони представляють собою "накладки", щільно притискаються до вух, на голові утримуються за рахунок спеціальної дуги. І все ж комусь не подобається щільне прилягання (протягом тривалого часу, дійсно може викликати дискомфорт). Якість звуку необов'язково буде краще внутріканальних.

Охоплюючі або повнорозмірні. Тут вухо з усіх боків охоплює велика "чаша". Амбушюри (самі накладки на вуха) утворюють щось на зразок звуковоїё камери, за рахунок цього досягається досить висока якість звуку. Така модель використовується для роботи в студії, музикантами, звукорежисерами, але може застосовуватися в домашніх умовах. Нерідко повнорозмірні навушники бувають важкими, а це подобається не всім. Довго в них знаходитися не комфортно, можна знайти і полегшені моделі. Ціна у якісних пристроїв буде відповідна.

Висновок

Що ж, ми розглянули основні види навушників, постаралися якомога докладно і зрозуміло розповісти про їх особливості. Вивчити критерії, за якими їх розрізняють, на що потрібно звертати увагу при покупці.

При виборі відповідного пристрою, потрібно для початку визначитися, де збираєтеся ними користуватися (будинку можна повнорозмірні або накладні, на пробіжку - спортивні), на якому пристрої (чи сумісні роз'єми, підходить опір, для гри - геймерські, для смартфона - вставні або вкладиші, можна і накладні, кому зручно).

Не будемо повторювати зміст статті заново, хоча це дуже велика тема, і в наше століття бурхливого розвитку технологій завжди знайдеться щось нове завтра, чого не було сьогодні. Тому, озброївшись поки ще актуальними знаннями, швидше вирушайте в магазин, за навушниками своєї мрії!

Рекомендовані товари
Акції
Відгуки Детальніше...
Це просто чудовий і незамінний інструмент для моїх напоїв. Його потужність та ефективність вражають мене кожного разу, коли я використовую його. Завдяки його високоякісній конструкції, він працює наді
Олександр
20.06.2037
Як задоволений покупець, я бажаю поділитися своїми враженнями про планшетний ПК Lenovo Tab M9 TB-310FU 4/164GB 4G Arctic Grey + Case&Film (ZAC50036UA). Цей продукт перевершив усі мої очікування! По
Владислав
20.06.2030
Ноутбук Acer Aspire 3 A315-24P-R2VU (NX.KDEEU.019) Silver - просто вражає мене своїми можливостями і елегантним дизайном. Я дуже задоволений своїм вибором. Один з найбільших переваг цього ноутбука
Юрій
28.07.2023
Я зовсім недавно придбав цю плитку і дуже задоволений своїм вибором. Плита прекрасно працює і надійна в експлуатації. Вона швидко нагрівається і легко регулюється. Також ціную високу якість матеріалів
Дмитро
25.07.2023
Я був задоволений покупкою ваг Vivax KS-502B. Ваги зручні в користуванні і мають достатньо великий дисплей, що дозволяє легко читати показники. Вони також працюють достатньо точно і надійно. Не маю по
Тарас
23.07.2023
Я просто в захваті від Ультразвукової зубної щітки Medica+ Probrush 9.0 (Ultasonic) White (MD-102974)! Вона не тільки перевершила всі мої очікування, але й надала мені незабутні враження від щоденного
Іванна
25.07.2023
showmore-icon
icon_email icon_teleg icon_viber icon_callback